Jeg snublet over denne artikkelen da jeg lette etter noe helt annet. Fant den på http://www.yeye.no/ og syntes den var så bra at den er verd å gjengis.
Livet er mer enn matte, kjemi og engelsk.
Les vår guide til livets skole.
Store deler av livet tilbringer man på skolebenken hvor man lærer både matte, engelsk, kjemi og historie. Men personlig utvikling står ikke på læreplanene, derfor gir vi deg 15 lærerrike tips for personlig vekst vi mener man burde lære på skolen.
1. 80/20-teorien
Dette er den beste måten for å utnytte tiden bedre. Teorien går ut på at 80 prosent av det du får noe ut av kommer fra 20 prosent av aktivitetene du utfører. Så veldig mye av det du gjør er rett og slett bortkastet tid. Det beste er kanskje å droppe eller minske tiden du bruker på enkelte ting, slik at du kan bruke mer tid på det som faktisk har en verdi for deg.
2. Parkinsons lov
Du kan gjøre ting raskere enn hva du tror. Denne loven går ut på at en oppgave eller et problem vil utvide seg over tid, altså virke mer komplisert ut ifra hvor lang tid du bruker på å løse dem. Hvis du sier til deg selv at du skal komme opp med en løsning på et problem i løpet av en uke, vil det virke som problemet vokser seg større og større og du vil bruker mer og mer tid på å finne en løsning.
Her gjelder det å fokusere på tiden for å finne en løsning. Gi deg selv en time istedenfor en hel dag, eller en dag istedenfor en hel uke. Dette vil tvinge hjernen til å fokusere på løsning og handling, framfor å bekymre seg over selve problemet.
Resultatet vil muligens ikke bli det samme som hvis du hadde brukt en uke, men husk første punktet her, 80 prosent av verdiene du sitter på kommer fra 20 prosent av handlingene du utfører.
3. Porsjonering
Kjedelige rutineoppgaver kan ofte føre til utsettelse. En måte å få disse gjort raskest mulig er å porsjonere dem. Det vil si at du gjør alle på rad. Du får de fortere ferdig fordi du bruker mindre «oppstartstid» enn hvis du sprer dem utover. Når du porsjonerer oppgavene blir du mer engasjert og fokusert på jobben.
En porsjon av ting du skal gjøre på en time kan for eksempel se slik ut: Rydde pulten / svare på e-post / vaske opp / ta tre telefoner / skrive en handleliste.
4. Gi først. Og så motta. Ikke andre vei.
De fleste tenker at andre skal gi deg noe eller gjøre noe for deg før du gir noe tilbake. Problemet er bare at nesten alle tenker slik, og det er derfor sjeldent noen som tar initiativet.
Hvis du vil øke verdien av det du mottar, enten det er penger, kjærlighet, muligheter eller andre ting, må du øke verdier av det du gir. For over tid vil du omtrent motta det samme som du gir. Det er kanskje hyggelig å motta noe for ingenting. Men det er sjeldent det skjer.
5. Vær proaktiv, ikke reaktiv
Denne henger litt sammen med punktet over. Hvis alle er reaktive vil veldig lite bli gjort. Du kan sitte og vente og håpe på at noen andre skal gjøre noe, men da kan det ta veldig lang tid før noe skjer.
En mer nyttig og fordelaktig metode er å være proaktiv, rett og slett å være den som tar initiativet og får ballen til å rulle. Dette sparer deg ikke bare for mye venting, men gjør at du føler at du har makten over ditt eget liv. Det viser at du ikke blir styrt av ytre faktorer.
6. Å feile er bra
Når du er liten prøver du ut ting og feiler helt til du har lært dem. Men når du blir eldre lærer du, for eksempel på skolen, at du ikke skal gjøre feil. Derfor prøver du ut færre og færre ting etter hvert som du vokser opp.
Dette kan gjøre at du slutter å være proaktiv og heller faller inn i fellen av å være reaktiv. Hva så hvis du gjør en feil eller to? Kanskje andre vil le av deg? Ja, kanskje de vil, men vær oppmerksom på at det sjelden er verdens ende, og at folk stort sett ikke bryr seg. De har sine egne utfordringer i livet å bekymre seg over.
Suksesser kommer ofte av å ikke gi opp på tross av feiltrinn og av det å være utholden.
Når du lærer deg å sykle kan det være at du faller av. Skrap opp kneet og gråt litt, børst av deg selv, reis deg og sett deg på sykkelsetet igjen. Prøv å sette deg inn i ditt fem år gamle jeg og gjør ting på den måten - istedenfor å gi opp etter å ha prøvd og feilet som voksne ofte gjør. Mest sannsynlig vil du ha langt flere interessante og spennende opplevelser, lære verdifulle ting og ha mye større suksess.
7. Ikke plag deg selv
Hvorfor gir folk opp etter noen få feil eller tap? Vel, en god grunn kan være at de plager seg selv for mye. Det er en ganske håpløs vane. Det skaper bare mer smerte inne i deg og bruker opp tid. Alle gjør feil, og det beste er å bruke erfaringene til noe positivt.
8. Nye mennesker = din beste venn
Å møte nye mennesker er gøy, men hos noen skaper det nervøsitet. Alle ønsker stort sett å gjøre et godt førsteinntrykk og unngå pinlige øyeblikk.
Den beste måten å lykkes her er å late som du møter en av dine beste venner. Da starter du samtalen innenfor den rammen i hodet ditt istedenfor å være nervøs.
9. Din innstilling kan forandre din hverdag
Vi har alle sammen hørt at vi må møte ting med en positiv innstilling. Det er et godt råd, men vi blåser det ofte vekk og fortsetter å møte nye ting med våre «vanlige» innstillinger og fordommer.
Men å forandre din innstilling til ting kan faktisk forandre din hverdag. Hvis du forandrer din negative innstilling til et positivt syn kan du få øynene opp for ting som var usynlige for deg tidligere.
Forandrer du innstillingen din forandrer du også ditt fokus, og alt kan bli sett i et annet lys. 10. Takknemlighet er en enkel måte å bli lykkelig påMan blir selvfølgelig lært at man skal være takknemlig, nettopp fordi det er det rette. Men du har kanskje ikke lært at det å være takknemlig bare i et øyeblikk eller to kan snu ditt humør fra dårlig til godt. Det er også et bra redskap for å ha en positiv innstilling og å fokusere på de rette tingene. Man kan også gjøre andre mennesker glade ved å være takknemlige, noe som igjen påvirker ditt humør siden humør smitter over.
11. Ikke sammenlign deg selv med andre
Egoet ønsker å sammenligne. Det ønsker å finne grunner for at du skal føle deg bra med deg selv. Men ved å gjøre det blir det vanskelig å la være å sammenligne deg selv med andre som har mer enn deg. Noe som gjør at du igjen ikke har det så bra med deg selv. Hvis du gjør dette lar du omgivelsene rundt deg kontrollere din selvfølelse. Det blir alltid en berg-og-dal-bane av følelser.
Det er bedre å sammenligne deg selv med nettopp deg selv. Se på hvor langt du har kommet, hva du har oppnådd og hvordan du har vokst på dine erfaringer. I lengden vil dette gi deg mer indre ro, personlig styrke og positiv selvfølelse.
12. 80 - 90 prosent av det du er redd for skal skje vil aldri bli en realitet
Mesteparten av det du ikke vil skal skje skjer ikke. Det er kun monstre i hodet ditt. Og hvis det du frykter skulle skje vil det ofte ikke være så dårlig eller smertefullt som det du hadde forestilt deg. Å bekymre seg er ofte bare bortkastet tid.
Dette er kanskje lettere sagt enn gjort. Men hvis du minner deg selv på hvor lite av det du har bekymret deg for som egentlig har skjedd kan flere og flere av bekymringene dine på sikt forsvinne.
13. Ikke ta ting så alvorlig
Som sagt i punktet over er det få av de tingene som du bekymrer deg over som faktisk blir en realitet. Og det som du ser på som et stort problem i dag har du kanskje glemt om tre år.
Å ta deg selv, tankene og følelsene dine for alvorlig leder ofte til unødvendige bekymringer. Så prøv å slappe av litt mer, det kan gjøre underverker for humøret ditt og også ditt liv.
14. Skriv ned alt
Har du hukommelse som en gullfisk er kanskje dette punktet ekstra nyttig for deg. Veldig mange av våre fantastiske ideer kan bli borte for alltid hvis man ikke har som vane å få ting ned på papiret. Dette er også en bra metode for å holde fokus på det du ønsker.
15. Det finnes muligheter i omtrent aller opplevelser
Du kan vokse på og lære noe av nesten alt du opplever. Negative opplevelser og feiltrinn kan også noen ganger være bedre enn suksesser fordi du lærer noe helt nytt som du kanskje aldri ville lært fra en suksess.
Hver gang du har en dårlig opplevelse spør deg selv: Hva er mulighetene i dette? Hva er bra med situasjonen? En negativ opplevelse kan hjelpe deg på vei til mange positive opplevelser.
fredag 12. september 2008
Guide til Livets Skole
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar